Circle M Farm

American Paint Horses in Top modern Western Pleasure Bloodlines.

& TLBAA Registered Texas Longhorn cattle.

Startside Op

Hvem er vi  

Hvem er vi ?

Vi, er Annette og Viggo Mortensen. Vi etablerede os med hesteavl her på Circle M Farm i Tistrup tilbage i 1978.

Før dette tidspunkt havde vi vores heste i lejede bygninger i nærheden af Esbjerg.

Vort liv har altid været sammen med heste. Og at det i dag er blevet de brogede Paint Horses vi arbejder med, er heller ikke tilfældigt.

Helt tilbage fra vores barndom har heste været vores altoverskyggende fritidsinteresse.

Annette voksede op i Kolding og havde der sin daglige gang i Kolding Rideklub, hvor hun som rytter samlede sig sin basiserfaring med heste.

Jeg selv fik gennem mine forældre så at sige interessen for heste ind med modermælken. Og da jeg i 1966 erhvervede min første hest, var den hippologiske løbebane fastlagt.

Vi har altid søgt efter at finde en broget hesterace, men helst med nogle race karakteristika og ikke bare en tilfældig blanding af forskellige egenskaber.

Sjovt nok var western ridning også på vores ønskeseddel helt tilbage i slutningen af 60’erne, men dengang var der ikke rigtig nogen hjælp at hente, ud over at jeg på det tidspunkt erhvervede mig min første westernsaddel, og famlede mig lidt frem i denne totalt ukendte verden.

Men da der begyndte at dukke Paint Horses op i Tyskland i begyndelsen af 80’erne, var vi solgte.

Disse herlige brogede heste fra USA var lige nøjagtig hvad vi søgte. Ikke nok med at de var brogede. De havde også et helt fantastisk temperament. Og så var de oven i købet fremavlet med westernridningen som speciale.

Vi valgte hurtigt at udskifte vore varmblods heste med denne nye race fra USA. Men vores baggrund fra de traditionelle racer, havde ikke været forgæves.

Vi havde på dette tidspunkt betalt vores dyre lærepenge i den traditionelle del af hesteverdenen. Og havde her høstet nogle gode erfaringer, som vi nu kunne bygge videre på.

Dette har senere gavnet os meget i vores liv med hestene.

PennyEmma.jpg (14614 bytes)

Hingstehold.

Det blev allerede i 1971 til hingstehold, idet vi da startede med en varmblods hingst og høstede med ham vores første erfaringer omkring de mange forskellige hensyn der skal tages, når man vil bevæge sig over i denne komplicerede del af hesteverdenen.

Derfor var det også naturligt for os at starte som hingsteholder, da vi i 1987 erhvervede vores første Paint Horses. Vi havde på dette tidspunkt erhvervet en hel del erfaring omkring hingstehold og alle de mange specielle forhold, som kan gøre sig gældende i denne del af hesteavlen.

Dette er vi glade for i dag. For i tidens løb har vi set og hørt om mange skræk eksempler rundt omkring hos nyetablerede hingsteholdere, der uden nogen som helst erfaring , har kastet sig ud i en branche hvor så mange ting kan gå galt.

Hurtigt fik vi fået opbygget en solid kundekreds som år efter år vendte tilbage, og støttede os og vores hingstehold.

Denne store tillid fra hoppeejerne tager vi som et udtryk for at vore kunder var tilfredse med vores service.

Netop tilfredse hoppeejere har været nøgleordet for os!

Ifoling af hopper er en alvorlig sag, som kræver stor erfaring, viden, rutine og omhyggelighed fra hingsteholderens side!

Alle de hingste vi har haft i tidens løb har vist præstationer, enten i avlen eller i show arenaen, og de fleste af dem endda begge steder.

Vi har altid satset på topkvalitet, og dette faktum har ofte givet pote i vores kunders avls program, med masser af toppræstationer til følge. Der er efterhånden adskillige afkom efter vores hingste, der mange steder i Europa er nået helt til tops ved de større APHA shows.

Hvis du er nybegynder i hesteavl, eller måske blot lidt usikker, så kan du altid ringe til os og få et godt råd, eller hjælp og vejledning, i alle de mange spørgsmål der kan opstå i denne forbindelse.

Vi hjælper naturligvis også gerne med alt hvad der skal til, når du skal have dit føl efter vores hingste registreret i USA.

Du vil sikkert også have en masse spørgsmål omkring arvereglerne for de brogede aftegn hos Paint Horses. Disse er nemlig særdeles vigtige at vide noget om, inden du går i gang med denne hesterace.

Pasture.jpg (13575 bytes)

Avl, og ikke hestehandel.

Vi har på grund af de mange år vi har været med, efterhånden opbygget en virkelig høj kvalitet i vores egne avlsdyr. Og mange af dem har igennem flere år ligget på toppen, rundt omkring ved shows i både ind- og udland.

Idag har vi afviklet vores professionelle forretning med hestene og laver kun nogle ganske få føl "til eget brug". Så vi kan nu kalde os hobby avlere, men det betyder ikke at vi ikke kan begå os på de større Europæiske shows. Dette er selvfølgelig fordi vi ved hvad vi har, efter så mange år i branchen.

Paint Horses er desværre så frygteligt populære, at flere og flere svage sjæle fristes til at lave hurtige penge på at hente Paints af meget tvivlsom kvalitet hjem fra bl.a. USA, for at score nogle let tjente penge.

Men selv i USA er racen særdeles populær, så man kan være helt sikker på, at hvis man her indkøber billigt, ja, så er der alt muligt sikkerhed for at man kommer hjem med en kvalitet som ligger langt under den vi allerede har i Europa.

Vi har også set eksempler på at man har importeret tilsyneladende gode dyr, som så alligevel viste sig at have væsensfejl, eller arvelige defekter, som først kunne afsløres efter længere tid.

Kun det bedste er godt nok, når man skal investere sine penge og sin sparsomme fritid i heste.

"Ærgrelsen over den dårlige kvalitet, holder sig længe efter at glæden over den lave pris har fortaget sig", er der et gammelt ord der siger. Og dette ordsprog gælder ikke mindst i hesteverdenen.

Gode Paints holder i mange år, og de er ikke dyrere af holde, - måske snarere tvært i mod -, da de sandsynligvis vil give dig færre dårlige oplevelser end de billige, som måske ikke har fået de samme opvækst betingelser!

Køb din Paint direkte hos den seriøse avler, er vores råd. Så kan du til enhver tid henvende om råd og vejledning, og skulle der opstå uoverensstemmelser, så kan der altid findes en acceptabel løsning, hvilket bliver meget svært, hvis du har importeret hesten fra f.eks. USA.

Heste er jo en levende handelsvare på godt og ondt. Og i den forbindelse kan der forekomme mangt og meget.

TenX98.jpg (17626 bytes)

Show erfaring.

Ligegyldigt om man har ambitioner om DM, EM, eller bare en stille skovtur, så kan man have stor glæde af Paints.

Racen er som bekendt fremavlet specielt til westernridning. Men da denne sportsgren kræver en hest som er i besiddelse af helt specielle talenter, samt et rigtigt godt temperament; så kan man faktisk bruge denne race til "det hele". Lige fra væddeløb, til hyggelig familiehest.

Da vi hele tiden har arbejdet på at fremme vores avl, uddanner og bruger vi først og fremmest vores egne dyr til westernridning og shower dem i konkurrencen med de bedste artsfæller i Europa.

Herved sikrer vi os, at hvis vi til stadighed kan gøre os gældende, så er vi på rette kurs.

Alle vores avls- og salgsdyr har vist deres kvaliteter.

Uanset om du har brug for en god show hest eller ej, så sørg for at den selv eller evt. dens forældre har vist resultater. Disse måles i point (godkendte af APHA i USA), og enhver seriøs avler shower sine Paints, og kan dermed bevise, hvilken kvalitet han har i sin stald.

Spørg efter godkendt APHA dokumentation for disse resultater, inden du køber Paint!

MorBlack.jpg (12528 bytes) Annette og GAMBLERS BLACKMALE i 1997

Uddannelse af ungdyr.

At holde en høj standard i sin besætning, stiller samtidig krav om uddannelse af sine dyr.

Denne side af sagen udfører vi selv, idet vi igennem vores mange år i hesteverdenen har samlet os en betydelig bunke erfaring. Og så kan det jo være svært at overlade opgaven til andre.

Derfor har vi opbygget vores egne rutiner i den daglige opdragelse og uddannelse af både show- og ungdyr.

Ikke kun selve uddannelsen, men også opfostringen af vores Paints, optager os meget i hverdagen.

Hvis en hest skal nå toppen senere hen i livet, så skal den også have haft en god og korrekt opvækst, med alt hvad dette medfører. Og derfor bruger vi en del ressourcer på at opfostre vores heste.

Også her må vi advare mod at erhverve sig billige og dermed tvivlsomme eksemplarer af racen. Det er efterhånden sådan at hvis en hest skal begå sig i det niveau som vores shows er på idag, så kan man slet ikke få økonomien i sit avlsarbejde til at hænge sammen. Derfor har vi valgt at stoppe vores forretning som stutteri og blot fortsætte helt privat og kun med vores egne hobbydyr. Dette koster mange penge, men så skal vi heller ikke længere bekymre os om hvorvidt vi kan gøre skattevæsnet tilfredse eller ej. Nu er det simpelthen vores egne lommepenge der bestemmer.

Kvalitet har ganske enkelt sin pris, og det er ikke muligt at give en hest en ordentlig opvækst, hvis man ikke samtidig ofrer de nødvendige penge på foder, dyrlæge, smed, vaccination, uddannelse, o.s.v.

Igen må vi anbefale at man køber sine Paints fra de avlere, som kan fremvise de mest overbevisende forhold for sine dyr. Og man skal passe på, at man ikke falder i kløerne af uerfarne importører, som henter Paints af tvivlsom herkomst hjem fra udlandet. Blot for at tjene nogle hurtige penge, på bekostning af racens fremtidige kvalitetsniveau.

StinneLeadline.jpg (12483 bytes) Stinne og PENNY ANNY TAZ i 1991.

Hvorfor Paints?

Vi bliver af og til spurgt, "hvorfor er Paint Horses så populære?".

Ja, det er vel i grunden ikke så sært:

For det første er det den "ægte" vare, hvis man ønsker at ride westernridning.

Vi kan prøve at sammenligne lidt med cykler. Hvis du ønsker at køre hurtigt, - så køber du dig en racercykel. Hvis du vil medbringe en masse varer; - så skal det nok være en budcykel. Hvis du vil cykle i terræn; - så bør du nok købe en cykel der er beregnet til dette formål.

Og ligesom cykler, så er heste nu engang avlet til forskellige formål. Nogle er fremavlet til det ene, og nogle til det andet, en Paint Horse er først og fremmest avlet til westernridning, og da denne sport kommer fra USA, så er det vel ikke så underligt at denne hesterace også er udviklet her, og altså derfor må betegnes som den "ægte" vare.   


Copyright © 2009 Circle M Farm
Senest opdateret: 14. februar 2019